Att få jobba med det man verkligen älskar är guld värt

Det första man måste bestämma sig för när man arbetar med smycken är vilka material man vill använda. Det finns så många att man bör specialisera sig på ett eller två. Jag valde bästa tänkbara, stål och silver. Med dem kan man göra så mycket. Stål är lätt att arbeta med och silver är det vackraste jag vet. Det finns inget så fint som till exempel halskedjor av silver.

Att få jobba med det man verkligen älskar är guld värt

Av rostfritt stål tillverkar jag många olika halssmycken. Stjärntecken är populära. Att få fram symbolerna för till exempel lejonet, tvillingarna och kräftan är ett ansvarsfullt arbete. Kunderna räknar med att få fina medaljonger. De vill kunna se att det verkligen är deras symboler. Att göra medaljonger med namn på kräver också en oerhörd noggrannhet. Att stava fel eller missförstå köparna är hemskt eftersom jag inte kan rätta misstagen utan att börja om från början.

Målgrupper

Att välja vilka målgrupper man vill arbeta med är ett om möjligt ännu viktigare beslut. Ska jag stå till tjänst för de äldre eller yngre? Födelsedagsbarn eller konfirmander? Studenter eller bröllopspar? I början av min karriär var mina kompisar och deras familjer mitt viktigaste stöd. Därför bestämde jag mig för att främst göra smycken åt tonåringar och deras föräldrar. Bland dem kände jag mig mest hemma. Jag minns fortfarande vad man gillar som tonåring.

Att få jobba med det man verkligen älskar är guld värt

Mina yngre kunder har ofta liknande önskemål. Det är till exempel vanligt med amuletter med namn och årtal till artonårsdagar eller tjugoårsfiranden. Bröllopspresenter i form av örhängen och ringar förekommer också. Men en dag fick jag en ovanlig beställning. En mamma hörde av sig och berättade att hennes dotter önskade sig ett halsband till sin katt! Det värmer hjärtat att husdjuren betyder så mycket. Kanske borde jag göra mer åt dem?

Varför har ingen designer tänkt på det förut? Husse och matte vill ofta ge sina små älsklingar någonting särskilt. Smycken till tonåringar kommer jag aldrig att sluta tillverka men nu får vissa föräldrar vända sig till andra tillverkare. För tillfället ska jag göra ett halssmycke till en pojkes kanin. Det ska stå ”Stampe i mitt hjärta” på medaljongen. Han är väldigt fäst vid sin kanin. Nu kommer han alltid att ha den nära sitt hjärta!