Ett mycket hårt prov

När jag började studera design på allvar blev det mitt livs hittills svåraste utmaning. Jag har alltid velat arbeta med smycken och nu hade jag äntligen chansen. Var jag tillräckligt bra för att lyckas i yrket? Hade jag vad som krävdes för att bli smyckedesigner? Spänningen var olidlig när jag först lyckades göra ett halsband och en ring. Vad skulle läraren säga? Vad tyckte mina vänner? Natten innan fick jag nästan ingen sömn.

Ett mycket hårt provMin bästa kompis var ett enda stort leende. Hon trodde uppriktigt att jag skojade med henne när jag sa att jag själv gjort halsbandet som hon inte ville ta av sig. Men hon ville väl bara stötta mig. Fortsättningen på dagen blev en enda stor överraskning. Alla mina klasskompisar var positiva. Till och med min lärare blev glad. Jag fick chansen att fortsätta till nästa nivå och tillverka ett armband.

Uppmuntran

Tjejerna i min klass köpte mina smycken så fort de fick chansen. Jag trodde att de ville uppmuntra och stödja mig bara för att vi var kompisar. Men jag hade fel. En tid senare hörde deras föräldrar av sig och ville beställa örhängen och och halskedjor. Ryktet hade börjat gå. Jag blev tvungen att tacka nej till en hel del jobb eftersom skolan tog mycket tid. Tur att jag inte behöver särskilt mycket sömn.

När den stora dagen kom var det inte bara jag som var nervös. Flera av tjejerna i min klass var så spända inför examen att de mådde illa på riktigt. Det var med darrande fingrar som jag öppnade kuvertet och tog fram betyget. Jag blev en av de bästa! Den eftermiddagen blev det mycket firande och många presenter. Den finaste överraskningen fick jag av en kompis. Hon skulle också bli designer. Kunde vi kanske jobba ihop?

Vi inriktade vår verksamhet på de viktiga högtiderna. Beställningarna kommer hela tiden och kunderna är nöjda och glada. Det händer ibland att det kommer fotografier med posten. När jag tänker på att det faktiskt är jag som gjort brudens halsband eller konfirmandens nya örhängen undrar jag ibland om jag drömmer. En gång nöp min väninna mig i armen. Jobbet är hårt och dagarna långa men det är det väl värt. Jag önskar att detta varar för alltid.