Lin- och vallmooljor

LUKAS Blekt linolja 2212

Rå linolja och bindemedel för oljefärg. Torkar långsamt till en flexibel film. Då den är svagt gulaktig i sin naturliga färg, är den inte särskilt lämplig för vita och ljusa kulörer. Innehåller ej sickativ. Innehåller varsamt utvunnen linolja som är renad och blekt. Kan självantända i trassel och trasor.

125 ml: Ord pris 76 kr

1 liter: Ord pris 172 kr

----------------------

LUKAS Kokt linolja 2215

Bindemedel för oljefärg och pigment. Torkmedel är tillsatt och därför torkar kokt linolja snabbare än rå linolja. Kokt linolja är speciellt lämplig vid rivning av egna oljefärger. Förtunnas med terpentin.

125 ml: Ord pris 99 kr

1 liter: Ord pris 266 kr

-----------------------

LUKAS Blekt Solrosolja 2222

Målarmedium och bindemedel för vita och mycket ljusa pigment. Fördröjer torktiden hos oljefärg. Torkar långsammare än linolja. Då den naturligt är ljusare än linolja, gulnar del mindre än linolja vid UV-bestrålning. Förtunnas med balsamterpentin eller citrusterpentin.

Innehåller varsamt utvunnen solrosolja som är renad och avslammad.

125 ml: Ord pris 92 kr

-----------------------

 

Painting Medium

LUKAS Ren Balsam- terpentin 2210

En klarflytande, ren thinner for oljefärger. För förtunning av oljefärg, oljefärgsmedier och fernissor. Används även till rengöring av penslar och målarverktyg. Lösningsmedel för mastix-, damar- och cyklonhexanonharts. 

125 ml: Ord pris 121 kr

------------------------

Fernissa på flaska

Daler-Rowney "Artists' Clear Picture Varnish" for oilcolours

Fernissa - Artists Clear Picture Varnish. Klar "skyddslack". Skyddar målningar mot smuts och blekning. Fernissan torkar till en blank, elastisk yta. Gulnar inte. Borttagbar med terpentin. Blandat med matt fernissa får man en halvmatt yta.

Används på oljemålningar. Dessa bör ha torkat i minst sex månader. Ta först bort eventuellt damm eller smuts, och applicera fernissan tunt över ytan med en ren pensel. Förvara målningen dammfritt tills den torkat. 

75 ml: Ord pris 46 kr

175 ml: Ord pris 98 kr 

-----------------------

Daler-Rowneys "Damar Varnish for oil colours"

Damarfernissa. Används som fernissa eller målarmedium. Ger låg glans. Torkar inom några timmar till en hård och klar yta. Borttagbar med terpentin. 

Fernissan används för att öka vidhäftningsförmågan när ny oljefärg appliceras på en torr målning. Kan också användas som en tillfällig fernissa vid konstutställningar.

75 ml: Ord pris 50 kr 

----------------------

Daler-Rowneys "Matt Varnish"

Matt fernissa, som torkar till en matt yta annars som Clear Varnish. Flaskan värms för att göra fernissan flytande. Används på oljemålningar som bör ha torkat i minst sex månader. Ta först bort eventuellt damm eller smuts, och applicera fernissan tunt över ytan med en ren pensel. Förvara målningen dammfritt tills den torkat. 

Används för att fernissa oljemålningar som skydd emot damm och smuts. Kan även appliceras ovanpå "Artists´Clear Picture Varnish" eller blandas för att få en mellanblank yta. Kan tas bort med terpentin eller thinner om så behövs.

75 ml: Ord pris 58 kr 

----------------------

Daler-Rowneys "Retouching Varnish for oilcolours"

Mellanfernissa. För att förbättra vidhäftning när ny oljefärg skall appliceras på en torr målning. Används på torra/glanslösa ytor före övermålning. Också bra för en första ytbehandling när färgens yta har torkat. Tunnare konsistens än Clear Varnish. Tas bort med terpentin.

Kan också användas som en tillfällig fernissa inför utställning.

Bruksanvisning: Applicera fernissan tunt på den tidigare målade ytan, gärna lite utanför den area som ska ommålas. Övermålningen kan sedan ske direkt efter denna applicering.

75 ml: Ord pris 50 kr

175 ml: Ord pris 154 kr Tillfälligt slut!

------------------------

Winsor & Newton Oil colour Varnishes  "Artists retusch- fernissa"

Mellanfernissa som är borttagbar. Den är en icke-gulnande, UV-skyddande som användes under pågående oljemålning.  Den skyddar även nyligen avslutade oljemålningar som påbörjat torkprocessen.  Fernissan kan tas bort med lacknafta innan en slutlig permanent fernissa appliceras.

Se till att målningen är klibbtorr innan användandet. Applicera i tunna lager. Bör inte användas som medium.

75 ml: Ord pris 96 kr

---------------------

Winsor & Newton Oil Colour Varnishes "Artists Blank / Matt Varnish"

En slutfernissa som är helt transparent, icke-gulnande med matt eller blank yta som skyddar olje-, alkyd- och akrylfärgsmålningar. Fernissan skyddar målningen emot UV-strålning. Borttagbar med lacknafta eller terpentin. Oljemålningen måste torka helt, mellan 6-12 månader. Bör inte användas som medium. Skaka ordentligt före användning.

75 ml: Ord pris 96 kr

---------------------

Winsor & Newton Oil Colour Varnishes " Dammar högblank fernissa"

En ljusgul fernissa som används på olje- och alkydmålningar, torkar snabbt till en höglansig yta. Användes förr traditionellt på bilder och kartor. Tenderar till att mörkna något med tiden och ger en traditionellt högblank finish.

75 ml: Ord pris 96 kr 

----------------------

Fernissa på sprayburk

Ghiant Varnish h20 - Waterbased varnish for artists

För maximal effekt och skydd av akryl och oljemålningar. Missfärgar inte. UV-resistent.

För att skydda akrylmålningar, spraya två tunna lager på målningen med tolv timmars mellanrum. Försäkra dig om att målningen är helt torr att känna på och dammfri före appliceringen. Låt målningen torka åtminstone minst 48 timmar innan du använder sprayen.

För att skydda oljemålningar behöver de torka minst 6-12 månader före appliceringen.

Tips! Spraya alltid tunna korsande lager på ett avstånd av ungeför 20 cm från ytan. Pressa spraymunstycket försiktigt och spraya då bakom målningen. Låt målningen ligga ner när du sprayar om så är möjligt. Om målningen står upprätt, börja appliceringen horisontellt högst upp för att fortsätta allt längre neråt. Används alltid i rumstemperatur. Undvik att applicera fernissan i fuktiga utrymmen, då fukten kan stanna mellan målningen och fernissan. Testa alltid innan användning, om du kan. Fernissan kan torkas av med vatten och tvål innan den har torkat.

Varnish h20 finns både i matt och blank förpackning.

400 ml: Ord pris 101 kr

-------------------------

LUKAS Sprayfernissa med UV-Skydd 2321 / finns i matt, blank och sidenyta:

Denna sprayfernissa passar för att skydda målningar utförda i olika tekniker; olja, akryl, tempera, gouache, teckningar och litografier.

LUKAS 2321 ger din konst en blank/sidenblank/matt yta och skyddar emot smuts, damm och UV-ljus. Torkar snabbt till en vattentålig, transparent, elastisk, ickeåldrande och motståndskraftig skyddsfilm. Gulnar ej. Förblir löslig tillsammans med terpentin och thinner vid restaurering. Fernissan kan orsaka förändringar i färgdjupet. Passar ej för foamboard. Innan fernissan sprayas på underlaget skall färgen vara torr och dammfri. Både sprayburken och konstverket ska vara i rumstemperatur. Skaka väl före användandet. Testa alltid i förväg. 

400 ml: Ord pris 147 kr

------------------------

Winsor & Newtons "Professional Matt/Gloss Varnish"

Winsor & Newtons fernissor för olje- och akrylmålningar är borttagbara och innehåller UV-skydd. En fernissa är det slutliga lager som skyddar färdiga tavlor från smuts och fett. En oljemålning måste vara helt torr (minst 6-12 månader) innande kan fernissas. Fernissan bör vara borttagbar så att målningen kan rengöras i framtiden. W & N fernissor är märkta med "gloss" eller "matt", olika harts som används i fernissorna ger olika grad av glans.

400 ml: Ord pris 144 kr

------------------------