-------------------------

Kort historik AQUA Konstnärsbutik i Falun

1995 öppnade jag, Eva Sandström, en akvarellbutik i en del av vårt garage i Hosjö. Min man Mikael cyklade runt med små reklamblad och lade i brevlådorna hos folk. Vi hade byggt om och målat, så att butiken var riktigt fin, med takstolar i rödbrunt och vita väggar.
Kunderna var inte så många men så småningom ökade de. Jag gjorde också inramningar och det gav fler kunder.

Efter ett par år fick jag möjlighet att dela lokal med en dam, som hyrde Spruthuset vid ån i Falu centrum. Där utökade jag sortimentet och hade nu materiel även till akryl och olja. Dessutom hade jag ett galleri, där jag ställde ut akvarellkonstnärer från hela landet.

Efter något år skulle det bli Café i Spruthuset och jag letade efter en annan lokal i centrum. Och på Trotzgatan 3, fann jag en charmig lokal, som efter en rejäl renovering, blev den AQUA Konstnärsbutik, som många har känt till. Kunderna har kommit från hela Dalarna och även från Gästrikland. En del från mera avlägsna städer, har passat på att handla då de varit i Falun på besök.

Dessa 17 år har varit en fantastiskt rolig tid. Kunderna har varit så trevliga och jag och min dotter, som arbetat i butiken de senaste fyra åren, har lärt oss mycket genom de frågor som ställts.

Jag önskar all lycka till Agneta Prentell, som ska driva butiken vidare i Borlänge!

AQUA Konstnärsbutik finns nu i ett gårdshus söder om Borlänge

Agneta Prentell på öppningsdagen 9 juni 2012

AQUAs skylt med öppettider har följt med vid flytten från Falun till Borlänge.

AQUA Konstnärsbutiks första skyltning 2012

Kort historik AQUA Konstnärsbutik i Borlänge / våren 2012:

 

Första gången jag, Agneta Prentell besökte butiken på Trotzgatan 3 i Falun, var efter en krokisittning på Dalarnas Museum. Jag hade slut på sidor i mitt skissblock, och behövde komplettera inför nästa krokitillfälle tre veckor senare.

Jag hade hört talas om AQUA under flera år, men inte haft tid eller tillfälle att besöka butiken. Vid besöket noterade jag att varulagret höll på att säljas ut, eftersom butiken skulle stängas den 31 mars 2012. Jag tyckte att det var synd att en sådan bra butik för oss konstutövare skulle läggas ner, eftersom tillgången till konstartiklar är klart begränsad för oss som bor i hjärtat av Dalarna.

En månad senare hade jag bestämt mig för att kontakta Eva för att höra efter om butiken gick att ta över. Under en intensiv mail-kontakt under vecka 9, fick jag klart för mig att butiken var till salu, och att butiken kunde flyttas från Falun vid ett ägarbyte. Butiken på Trotzgatan 3 skulle renoveras och överlåtas till restaurangen vägg i vägg med AQUA.

Den 1 mars 2012 blir det så klart att de nya ägarna för AQUA konstnärsbutik är Agneta och Per Prentell, Borlänge. Vid uppgörelsen gör vi också klart att AQUA flyttar från Falun till Borlänge, så snart vi har hittat en lämplig lokal. Under mars månad kan Eva nå ut till sina kunder och berätta att AQUA konstnärsbutik fortsätter, med nya ägare och med ny adress i Borlänge.

Efter drygt två månader efter stängningen den 31 mars, invigdes "nya" AQUA konstnärsbutik på Häradsvägen 22 i Borlänge den 9 juni 2012.

Sen var det bara att kavla upp ärmarna och köra igång Dalarnas enda konstnärsbutik!